"Voor ons, onze oudste dochter, onze jongste dochter en de verlos-
kundige was Marlies onmisbaar."

Voordelen van doula-begeleiding

Constante steun van een doula tijdens de bevalling heeft zowel voor de moeder als hun baby fysieke en emotionele voordelen. Onderzoek toont aan dat de vertrouwdheid van een ervaren doula aan je zijde, haar aanmoediging, praktische informatie, haar kennis en haar “tips en tools” een positieve invloed op je bevalling hebben en de volgende voordelen biedt:

  • De ontsluitingsfase van de bevalling duurt gemiddeld 2 uur korter
  • Minder kunstverlossingen (inknippen, vacuüm)
  • Minder keizersneden
  • Minder weeën opwekkende middelen nodig
  • Minder verzoeken om pijnstilling (ruggenprik)
  • Er zijn minder postnatale depressies zes weken na de geboorte
  • De partner is actiever betrokken bij de geboorte
  • Er wordt met een meer tevreden en positiever gevoel terug gekeken op de bevalling, omdat de moeder en haar partner zich gehoord en gesteund voelden tijdens het hele proces. Dit is een belangrijk punt omdat een negatieve bevallingservaring een langdurige lichamelijke en geestelijke nasleep voor de moeder kan hebben
Ik heb altijd een TENS, een geboorte- en peanutbal en een bevalbad bij me waar je zonder extra kosten gebruik van kunt maken.

    klein 2.jpg   klein.jpg  

Onderzoek bevestigt positief effect van de doula 

Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar bevallen in Nederland en hoe dat beter en veiliger kan. De belangrijkste aanbevelingen laten zien dat een vrouw niet alleen gelaten zou moeten worden zonder deskundige, die continu aanwezig is om haar en haar partner te begeleiden tijdens de bevalling.

Het is beter als er een optimale begeleiding en coaching is van de zwangere en barende vrouw, zodat zij zich veilig, erkend en gesteund voelt waardoor zij fysiek, geestelijk en emotioneel zo sterk mogelijk is om te bevallen. Gebleken is dat de continue één op één begeleiding het meest effectief is als deze wordt geboden door een vrouw die getraind is in het begeleiden van zwangerschap en bevalling en die niet behoort tot de medische zorgverleners of de persoonlijke kring van de zwangere.