"Al tijdens de zwangerschap heb ik veel met Marlies gesproken; ze gaf me het vertrouwen terug in de
kracht van mijn
lijf."

Wat is een doula?

Het woord ”Doula” is een oud Grieks woord voor “Dienende vrouw”. In andere, oudere culturen werden namen gebruikt zoals "helpende vrouw" of "vrouw die nabij is". Het is een deskundige en goed opgeleide vrouw die de bevallende vrouw en haar partner een continue lichamelijke, praktische en emotionele ondersteuning biedt. Zij blijft de hele bevalling bij je en biedt één op één (niet- medische) begeleiding. Zij is verantwoordelijk voor het psychologische- emotionele welzijn van de barende vrouw en is er om het lichamelijk welzijn van de vrouw en de partner te bevorderen.

Vertrouwensband

Een doula is een vrouw die jou en je partner goed heeft leren kennen. In de loop van de zwangerschap is zij een vertrouwd persoon geworden. Ze kent jullie en weet wat er speelt. Je hebt een vertrouwensband met haar opgebouwd. Hierdoor weet een doula ook hoe ze je het beste kan ondersteunen. Zij weet wat er tijdens de bevalling allemaal in je lichaam gebeurt en is er voor jullie om de rust te bewaren en steun te bieden. Ze kan je helpen bij de pijn en ze is het vertrouwde gezicht op de momenten dat je twijfelt of de weg even kwijt bent. Een doula creëert een emotioneel “veilige” omgeving voor de moeder. Ze stimuleert je om naar je eigen lichaam te luisteren, dat je vertelt wat op verschillende momenten de juiste manier van handelen is. De doula is er om dit proces te ondersteunen. Zij geeft je de rust om je lichaam en hart te openen, je over te geven aan je lichaam en de geboorte van je baby. Naast je verloskundige of gynaecoloog is ze een uitgebreid getrainde, kundige vrouw, die je op emotioneel en praktisch gebied door de bevalling helpt en je steunt. Zij is er om zich voortdurend helemaal af te stemmen op de behoefte van de moeder en haar partner. Een doula werkt aanvullend op de medische zorg die je krijgt van je verloskundige en de kraamhulp/verpleegkundige. Een ander aspect van de begeleiding van een doula is dat zij ook in verbinding is met de andere zorgverleners en zo het vertrouwen kan ondersteunen en de goede communicatie tussen de bevallende vrouw en haar medische zorgverleners.  

     DSC_2879.JPG

Ziekenhuisbevalling

Ook bij een ziekenhuisbevalling is een doula een goede keuze. In een druk ziekenhuis waar je vaak lang alleen bent is het prettig wanneer de doula voor de juiste omstandigheden zorgt. Zij zorgt voor een goede communicatie tussen de barende vrouw, haar partner en de zorgverleners. Een doula weet ook vaak vanuit eerdere ervaringen hoe het er in het ziekenhuis waar je bent aan toe gaat en zij kent de weg. Daarnaast is zij voor jullie de vertrouwde persoon die tijdens de hele bevalling bij je blijft, ze heeft niet te maken met wisseldiensten. In een ziekenhuis zie je vaak zoveel verschillende gezichten dat het fijn is één deskundig persoon naast je te hebben die je goed kent en vertrouwd.

Een doula en de partner

Een doula is zeker geen vervanging voor de ondersteuning die je partner biedt. Zij is er juist ook voor de partner zodat hij zich meer kan ontspannen en emotioneel meer kan geven op het moment dat hij zich niet meer alleen verantwoordelijk voelt. Als doula kan je de partner wat ontlasten, geruststellen en bemoedigen. Je partner kan er beter voor je zijn als hij niet het gevoel heeft er alleen voor te staan en hij kan geholpen worden bij de manieren waarop hij jou tijdens de bevalling kan ondersteunen. De doula helpt de partner met meer vertrouwen en actiever deel te nemen. Voor mij als doula is, door de hele bevalling heen, juist het in stand houden van het kringetje vader- moeder- kind heel belangrijk.