Zomerblog

Zomerblog

10-08-2013

Daar zit je dan in het zonovergoten Zeeland op je vakantie adres. Precies acht dagen heb ik om uit te waaien tussen twee wacht- perioden in. Acht dagen en wachtend op inspiratie om in deze dagen ook een blog te schrijven.

Gedachten aan de laatste geboorte waar ik als doula bij was deze week spoken door mijn hoofd. In het ziekenhuis waar deze geboorte plaatsvond is helaas maar een klein gedeelte van de nieuwe moeder en baby vriendelijke keizersnede overgenomen in het protocol. (een ander onderwerp voor een volgend blog)De moeder wordt nu herenigd met haar pasgeboren baby en haar partner in de uitslaapkamer waar vervolgens dan het eerste contact uur plaatsvind. Geen kort moment van huid op huid contact bij mama op de OK en de baby verlaat met papa vrijwel meteen de ruimte. Als doula mag ik in dit ziekenhuis niet mee naar de OK (ook niet naar de uitslaapkamer) maar wacht dan op de papa en de baby op de afdeling. Het kleine gezonde meisje huilt onbedaarlijk in de couveuse maar als we vragen of zij dan even bij papa huid op huid mag liggen mag dat niet omdat ze over een half uurtje naar de uitslaapkamer gaan waar mama op hen wacht…… Een nieuw beleid wat een verbetering zou moeten zijn maar waar nu een pasgeboren meisje zonder aanraking 3 kwartier ligt te huilen….

Ook denk ik aan wat er gebeurt als ik met een groep meiden van de middelbare school werk. Als ik aan ze vraag of ze weten hoe een geboorte verloopt en hoe ze denken dat ze ooit zelf zullen bevallen krijg ik meestal van die soap- achtige verhalen te horen van gillende vrouwen, hulpeloos liggend in een bed, helse pijnen verdragend. Waarom is dat het heersende beeld onder de jonge meiden, de toekomstige moeders? Zou er niet een tegengeluid kunnen komen vanuit de media dat laat zien dat het ook anders kan? Of op scholen aparte meiden voorlichtingslessen over allerlei vrouwen- dingen waaronder ook zwangerschap en geboorte? (ook een onderwerp voor een ander blog)

Ondertussen blader ik in het boek van Sarah Buckley: Gentle birth, gentle mothering. Mijn oog valt op wat zij schrijft over “overgave”. Los laten of je overgeven aan iets heeft in onze westerse cultuur vaak geen positieve klank, schrijft ze. In plaats daarvan worden we aangemoedigd om vooral actief te zijn en ons leven onder controle te hebben. Deze houding kan ons ver brengen maar in het geval van een geboorte kan een baby niet alleen op pure wilskracht geboren worden. Dan is het nodig je te begeven op het pad van de overgave. Is het ontbreken van vertrouwen in je lichaam (het vrouwelijke lichaam) de oorzaak van de moeilijkheid om tot overgave te komen? Als je zwanger bent wordt je wel erg overspoeld vanuit alle hoeken met alles wat maar mogelijk mis kan gaan tijdens de bevalling. We vergeten steeds vaker dat we deze bijzondere, natuurlijke kracht om te baren werkelijk zelf echt bezitten. Daarnaast zijn we ook de onvoorwaardelijke, voortdurende steun van een ervaren “geboorte bewaakster” verloren. Een vertrouwde verloskundige die continue bij je blijft of een doula herinneren je eraan dat je zelfs genetisch gezien alle geboorten van de vrouwen tot ver terug in je familielijn in je draagt en dat je diep van binnen al weet hoe je het beste geboorte geeft aan je kind. Als je je overgeeft en je de bewuste controle loslaat, komen je diepere innerlijke, natuurlijke ritmes aan de oppervlakte. Als je je over kunt geven aan de tijd die je lichaam nodig heeft om te bevallen, zonder op te willen schieten en zonder te snel in te grijpen, leer je je eigen natuurlijke ritme en dat van je baby te vertrouwen. Dat vertrouwen is ook een grote gift die je helpt in je moederschap en bij het zorgen voor je kind. Wat prachtig verwoord, goed geschreven en heel veel informatie staat er in dit boek! Het is echt een aanrader, ook voor de eerste weken na de geboorte.

Ik heb me ook en beetje overgeven aan mijn gedachten, mijn prestatiedrang losgelaten en daaruit is dit “vakantie- blog” ontstaan. Met zon en zee in mijn hoofd en ieder geval ideeën voor volgende schrijfsels en een hoop los zwevende gedachten die nog geboren mogen worden.

Lieve zomer groet, Marlies Phielix.


Loading Conversation