(Gail Tully)
Je zwangerschap en bevalling zijn diep psychologisch- sociaal- emotioneel en fysieke processen. Het is de plek, het moment, waar lichaam en geest elkaar ontmoeten en samen komen. De fysieke beleving gaat intens samen met gedachten, emoties en je persoonlijke geschiedenis. Het is de plek waar grote vastberadenheid en diepe overgave naast elkaar bestaan. Mijn begeleiding is gericht op het Geheel én de diepe verbanden tussen lichaam en baren. De samenhang tussen het zenuwstelsel en het brein, de hormonen, het lichaam en psychologie is niet los te zien van de fysiologie van zwangerschap en geboorte. De nieuwste onderzoeken geven steeds meer inzicht op dit gebied. Ik pas deze kennis graag op een praktische manier toe in mijn begeleiding.
Na de geboorte van je kind is het beeld dat je van jezelf hebt en van de wereld om je heen voorgoed veranderd. Elke geboorte, niet alleen je eerste bevalling, is een overgang, een transformatie, naar een andere fase in je leven, naar een andere manier van zijn. Er is geen andere periode in het leven van een vrouw waarin er op zoveel vlakken tegelijk grote veranderingen plaatsvinden. Vooraf weet je niet precies hoe de geboorte zal verlopen, voor een deel is het onbekend gebied. Wat wel zeker is, is dat het intens zal zijn en levensveranderend. Soms sereen en zacht, soms rauw, moeilijk, oer of brullend als een leeuw. Bevallen of baren is misschien wel het meest, met niet anders te vergelijken, gevoelige proces in het leven met een langdurig effect op jezelf en je baby en helemaal gericht op de ontmoeting (de hechting) van jou en je baby.
Je zwangerschap is een bijzonder goede periode om jezelf op diepere lagen te leren kennen. Er worden vaak, door iedereen, ook wij zelf, veel 'plaatjes geplakt op' bevallen, ideeën over wat het beste zou zijn voor iedereen. Ik zie dat het voor elk persoon anders is en er heel verschillend uit ziet. Ik ga graag op zoek met jullie naar wat jóuw weg is. Wat heb jij nodig om jezelf echt te Vertrouwen? Wát vertrouw je dan precies? En wat als dat vetrouwen niet aanwezig is? Wat is het dat jij nodig hebt om te weten zodat je weet en voelt dat je dit kan? Wat gebeurt er in jóuw lichaam en hoe is dat als iets oncomfortabel voelt? Is dat oké? Hoe kan je tóch door gaan ook al voel je angst? Met welke verhalen over bevallen ben je opgegroeid en hoe vormen die je ideeën over geboorte?
Of je thuis bevalt of in het ziekenhuis met pijnstilling, ik ben graag je doula en ondersteun je op het pad wat jij kiest en hoe jij dat wil lopen. Ik ben helemaal aanwezig, zonder oordeel, met handen, hart en ziel, in mijn begeleiding. Een bevalling is niet goed of slecht. Er is niet één 'juiste' manier van bevallen. Een medische geboorte kan heel empowering en bekrachtigend zijn en is niet minder dan een badbevalling thuis. Ik ben er graag voor je/jullie in elke setting. Voor jou en je partner (en de baby) is het belangrijk dat jullie bevalling een ervaring is waar je je gehoord en gezien hebt gevoeld en je met een tevreden gevoel op terug kunt kijken. Ook als het anders loopt dan je gehoopt of verwacht had. De herinnering aan de geboorte van je kind draag je je hele leven met je mee. Ik richt me dan ook op het ondersteunen van een liefde-volle geboorte herinnering waarbij ruimte is voor alle gevoelens die er zijn. Ook als het moeilijk is of anders loopt.
Ik wil graag de ruimte creëren waarin jij contact kan maken met je lichaam, je in verbinding kan zijn met jezelf. Als doula help ik je bij jezelf te blijven, je focus naar binnen te richten zodat je in contact bent met je instinct, je diep in je oerkracht kan duiken en je alle regeltjes die je voor jezelf bedacht had kan breken. Wat is het wat jij nodig hebt? Vaak komt het gevoel van niet veilig zijn wanneer your needs are not met. Ik zoek naar en breng de ontspanning tussen de weeën zodat je lichaam en geest uitgenodigd worden los te laten.
In afstemming met jou worden Spinning Babies®, lichaamswerk en houdingswisselingen vaak door mij gebruikt of voorgesteld tijdens de bevalling wanneer er meer pijn is dan verwacht, de bevalling niet vordert of heel lang duurt.
Ik ben gewend aan de intensiteit van een geboorte en kan rust en een gevoel van veiligheid creëren. Mocht het nodig zijn kan ik op een prettige manier, middels verbindende, respectvolle communicatie het contact tussen jullie en de medische zorgverleners faciliteren. Ik kan je helpen bij het vertrouwen in je eigen lichaam en je eigen kracht. De belangrijkste zekerheid die ik je kan bieden is dat ik er ben als je me nodig hebt en bij je blijf, vanaf het begin van je bevalling totdat je je baby in je armen houdt. We weten inmiddels door veel onderzoeken die gedaan zijn dat de continue ondersteuning van een vertrouwd en deskundig persoon je meer rust geeft en ontspanning brengt, wat er voor kan zorgen dat het baringsproces beter verloopt en de kans op bevallingstrauma sterk verminderd.
Mijn begeleiding bestaat uit: Lichaamswerk om stress tijdens de zwangerschap en de bevalling te verminderen met aandacht voor zichtbare en onzichtbare littekens op fysiek en emotioneel vlak. Fysieke ondersteuning in de vorm van houdingssuggesties, massage, ademhaling, ontspanning brengen, Spinning Babies® (om de baby de ruimte te geven in de meest optimale houding te gaan liggen. De ligging van het hoofd van de baby en hoe dat het bekken in komt heeft invloed op het verloop van de bevalling). Emotionele ondersteuning zoals naar je luisteren, storytelling, bemoedigen, vertrouwen geven, je angst aankijken, eigenlijk gewoon lief voor je zijn en voor jou en je partner zorgen en aanvoelen wat jullie nodig hebben.
Daarnaast is het voor mij ook belangrijk dat de communicatie tussen jullie en de verloskundige of gynaecoloog op een goede en fijne manier verloopt. Als het nodig is kan ik je helpen de juiste informatie te verkrijgen of de juiste vragen te stellen.
Alles is er op gericht het je zo prettig mogelijk te maken of je nou thuis bevalt of in het ziekenhuis met of zonder pijnstilling. Als de bevalling niet vorderd, er meer pijn is dan verwacht, de baby in een net iets minder handige positie ligt of de baby hoog in het bekken blijft zal ik altijd, met mijn uitgebreide kennis van de fysiologie, de reden daarvan proberen te begrijpen en daar op inspelen. Rust brengen, goede communicatie, écht begrijpen wat bepaalde houdingen doen zodat ze de bevalling kunnen bevorderen, fasciawerk, balans brengen in het bekken dmv Spinning Babies® kunnen daarbij behulpzaam zijn. Natuurlijk kan ik ook een kopje thee of koffie zetten, foto’s maken en de rust en ruimte bewaren. Ik kan ook op de achtergrond aanwezig zijn als dat is wat je op dat moment nodig hebt. Mijn ondersteuning verloopt helemaal naar jullie eigen wens zoals we dat vooraf besproken hebben.
Ik heb gekozen voor meestal meer dan 5 sessies in de zwangerschap waarin ik bij jullie ben om echt de tijd te hebben met elkaar. Zo kan vertrouwdheid ontstaan en voel je je gezien en gekend. Het traject kan per persoon verschillen afhankelijk van je behoeften of wat nodig is. Je kunt altijd zonder extra kosten gebruik maken van een TENS, geboorte- en peanutbal en een bevalbad.
Check hier de kosten, lees verder hier beneden.
Ik kom bij jullie thuis voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waar we elkaar beter leren kennen en kijken of het klikt tussen ons. We kijken naar wat jullie wensen en gedachten zijn, wat jullie nodig hebben en wat jullie van mij verwachten als doula.
Daarna volgen minimaal vier uitgebreide gesprekken tijdens de zwangerschap, waarin tijd en aandacht is voor alles wat je wilt bespreken en ik jullie goed leer kennen. Deze bezoeken worden aangepast naar jouw behoeften, wat zich voor doet en wat bij jullie past. Je ideeën, vragen, verwachtingen, wensen en eventuele onzekerheden komen uitgebreid aan de orde. Pijnbeleving en alles rondom baringspijn komt voorbij. Ik kijk mee naar het wensenplan dat jullie opstellen met betrekking tot de bevalling. Om je voor te bereiden op de bevalling krijg je van mij, of verwijs ik je naar, goede informatie.
Om ook je lichaam goed voor te breiden op de bevalling is het fijn ook lichaamswerk te doen op deze momenten. Spinning Babies®, fasciawerk, polariteitsmassage, voet- en rugmassage. Eventueel voetreflexologie, acupressuur, cupping massage, moxa, EFT, , rebozo- massage of een hele zwanegrschapsmassage met warme olie.
Storytelling kan een rol spelen in de begeleiding. Wij mensen zijn verhalen vertellende wezens, we hebben altijd beelden, gevoelens en vormende ideeën naar buiten gebracht en daar naar geluisterd. Soms, als dat bij je past, kan eenvoudig systemisch werk fijn en behulpzaam zijn.
Eigenlijk gaat de voorbereiding in de zwangerschap over in contact zijn met jezelf en je lichaam, jezelf kennen, de lichte en de donkere kanten, de stille en de luide en bewust zijn van wat jou beweegt, welke overtuigingen je hebt. Dat pad loop ik graag met je.
Je mag me altijd bellen als je vragen hebt of ergens over wilt praten, de gehele zwangerschap door.
De laatste weken of dagen voor de bevalling begint zijn we zo regelmatig in contact dat het meestal niet geheel onverwachts is als je bevalling begint. Als de eerste tekenen van de geboorte zich voordoen, appen en bellen we en ik kom naar jullie toe zodra jij dat wilt. Ik blijf de hele bevalling bij jullie, hoe lang het ook duurt. Ik er alles aan doen om de bevalling in een sfeer van rust te laten verlopen, ook als het heel snel gaat. Ondersteuning naar jullie eigen wens, met respect voor dit intieme moment. Ik maak gebruik van verschillende technieken wanneer je weeën te zwak zijn of de ontsluiting niet genoeg vordert. Je partner is vaak heel actief in het proces betrokken door onze voorbereiding samen in de zwangerschap. Mocht je bevalling medisch zijn of worden, blijf ik bij je, zodat er altijd een vertrouwd persoon bij jullie is. Pas als jullie samen met de baby rustig bij elkaar zijn, ga ik naar huis.
In de kraamweek kom ik de foto’s brengen en hebben we regelmatig contact zodat ik weet hoe het met jullie gaat. Als de kraamtijd is afgelopen heb je nog altijd een “open lijntje” naar mij en kan je met al je vragen of zorgen bij mij terecht. Ook in deze periode kan ik jullie ondersteunen op het gebied van borstvoeding, slaap- en huilgedrag van de baby, darmkrampjes, het dragen van de baby en je nieuwe moedergevoelens. Het is vaak een kwetsbare tijd met stromachtige gevoelens en slaapgebrek. Een tijd met roze en soms grijze wolken waarbij ik jullie graag tot steun ben bij de vorming van jullie gezin.
Na ongeveer twee tot drie weken krijgen jullie van mij een uniek geboorte fotoboek. Ik beschrijf globaal de tijdlijn van de bevalling, benoem bijzondere gebeurtenissen, schrijf de eerste woorden op die jullie uitspreken als ouders en verwerk daarin de mooiste foto’s. Er is dan ook ruimte om alles te bespreken wat jullie ervaren hebben. Veel vrouwen verwerken hun ervaring door over de bevalling te praten, wat dan ook prettig is om in het nagesprek te doen met mij als doula, die bij je hele bevalling aanwezig is geweest.
Het woord ”Doula” is een oud Grieks woord voor "Slaaf"of “Dienende vrouw”. Internationaal bestaat er discussie over de keuze voor dit woord. Het gebruik van het woord "slaaf" is niet zonder lading. In andere, oudere culturen werden ook namen gebruikt zoals "helpende vrouw" of "vrouw die nabij is". In onze tijd beschrijft het woord doula een deskundig en goed opgeleid, getraind persoon die de bevallende vrouw en haar partner een continue lichamelijke, praktische en emotionele ondersteuning biedt. Zij blijft de hele bevalling bij je en biedt één op één (niet- medische) begeleiding. Zij is verantwoordelijk voor het psychologische- emotionele welzijn van de barende vrouw en is er om het lichamelijk welzijn van de vrouw en de partner te bevorderen.
Algemeen: Een doula is een vrouw die jou en je partner goed heeft leren kennen. In de loop van de zwangerschap is zij een vertrouwd persoon geworden. Ze kent jullie en weet wat er speelt. Je hebt een vertrouwensband met haar opgebouwd. Hierdoor weet een doula ook hoe ze je het beste kan ondersteunen. Zij weet wat er tijdens de bevalling in je lichaam, in jezelf en om je heen gebeurt en is er voor jullie om de rust te bewaren en steun te bieden. Ze kan je helpen bij de pijn en ze is het vertrouwde gezicht op de momenten dat je twijfelt of de weg even kwijt bent. Een doula creëert een emotioneel “veilige” omgeving voor de moeder. Ze stimuleert je om naar je eigen lichaam te luisteren, dat je vertelt wat op verschillende momenten de juiste manier van handelen is. De doula is er om dit proces te ondersteunen. Zij geeft je de rust om je lichaam en hart te openen, je over te geven aan je lichaam en de geboorte van je baby. Naast je verloskundige of gynaecoloog is ze een uitgebreid getrainde, kundige vrouw, die je op emotioneel en praktisch gebied door de bevalling helpt en je steunt. Zij is er om zich voortdurend helemaal af te stemmen op de behoefte van de moeder en haar partner. Een doula werkt aanvullend op de medische zorg die je krijgt van je verloskundige en de kraamhulp/verpleegkundige.
Mocht het nodig zijn kan ik middels verbindende, respectvolle communicatie het contact tussen jullie en de medische zorgverleners faciliteren zonder extra spanning in de kamer te creëren. Het is voor mij als jullie doula, belangrijk dat het contact tusssen jullie en de zorgverleners goed verloopt.
De omgeving (en de personen die zich in die omgeving begeven) waarin de barende zich bevind is van grote invloed op het verloop van de bevalling. Ik geloof dan ook niet in het creeren van onderlinge spanning in de directe omgeving van de bevallende vrouw en kies ervoor om in verbinding te blijven met ieder die aanwezig is.
Het werken in de geboortezorg heeft vaak een behoorlijke impact op het persoonlijke leven van de zorgverlener en ik geloof dat iedereen die dit werk langere tijd doet daar een grote passie voor voelt. Ik voel respect voor iedereen die in de geboortzorg werkzaam is, werk vaak samen met hele fijne verlsokundigen en ken fantastische gynaecologen. Natuurlijk is er soms verschil in visie of referentiekader maar het in verbinding blijven en het elkaar werkelijk horen maakt vaak dat de communicatie goed verloopt.
Veel mensen hebben het idee dat er iets “zweverigs” is aan een doula. Dat is zeker niet waar, bevallen is vooral ook een sterk lichamelijke en praktische bezigheid. Nadat je baby geboren is en in de periode daarna, ervaar je hoe groot de enorme verandering is die je hebt doorgemaakt. Daarom ben ik ook na de kraamperiode nog in beeld. Gevoelens, gedachten, geschiedenis en emoties hebben een grote invloed op het lichamelijke proces. Bevallen is een dans tussen lichaam en geest, het één beïnvloed het ander. Dat maakt het voortraject ook zo belangrijk omdat daar vertrouwen ontstaat en er tijd en aandacht is voor alle dingen die je bezig houden en die er zijn.
Een doula is zeker geen vervanging voor de ondersteuning die je partner biedt. Jullie worden de ouders van de baby die geboren wordt. De keuzes die jullie maken als ouders beginnen al in de zwangerschap en bij de geboorte. Een doula zal dat niet, op wat voor manier dan ook, bij jullie weghalen.
Zij is er voor de partner zodat hij of zij zich meer kan ontspannen en emotioneel meer kan geven op het moment dat hij/zij zich niet meer alleen verantwoordelijk voelt. De partner speelt een heel belangrijke rol in de ondersteuning tijdens de geboorte en de ontmoeting met julie baby. Als doula kan je de partner wat ontlasten, geruststellen en bemoedigen. Je partner kan er beter voor je zijn als hij niet het gevoel heeft er alleen voor te staan en hij kan geholpen worden bij de manieren waarop hij jou tijdens de bevalling kan ondersteunen. Mijn gesprekken in de zwangerschap zijn in principe altijd met jou én je partner samen. We zien dat een doula de partner helpt met meer vertrouwen en actiever deel te nemen. Voor mij als doula is, door de hele bevalling heen, juist het in stand houden van het kringetje vader- moeder- kind heel belangrijk.
Er is de laatste tijd onderzoek gedaan naar bevallen in Nederland, hoe dat beter kan en hoe traumatische bevallingservaringen voorkomen kunnen worden. De belangrijkste aanbevelingen laten zien dat een vrouw niet alleen gelaten zou moeten worden zonder een deskundig persoon, die continu aanwezig is om haar en haar partner te begeleiden tijdens de bevalling.
Optimale begeleiding en coaching van de zwangere en barende vrouw wordt aanbevolen zodat zij zich veilig, erkend en gesteund voelt waardoor zij fysiek, geestelijk en emotioneel krachtig voelt. In een onderzoek (Cochrane, Hodnett et all 2017) is onderzoek gedaan naar het verschil in effect wanneer de continue ondersteuning wordt gegeven door personen in verschillende rollen. Daaruit blijkt dat de continue één op één begeleiding het meest effectief is als deze wordt geboden door een persoon die getraind is in het begeleiden van zwangerschap en bevalling en die niet behoort tot de medische zorgverleners of de persoonlijke kring van de zwangere.
In het Nederlandse onderzoek naar Voorkomen van Bevallingstrauma van C.A.I Stamrood en M.H. Hollander noemen moeders punten die zij graag anders hadden willen ervaren tijdens hun baring. Veel van deze punten vallen in het werkgebied van de doula.
De continuïteit en één op één begeleiding van een doula tijdens de bevalling heeft zowel voor de moeder als de baby fysieke en emotionele voordelen. Onderzoek toont aan dat de vertrouwdheid van een ervaren doula aan je zijde, de connectie die zij heeft met jullie, de praktische informatie, haar kennis en haar helpende en verzachtende aanwezigheid een positieve invloed op je bevalling hebben en de volgende voordelen biedt:
De ontsluitingsfase van de bevalling duurt korter
De hechting tussen moeder en baby verloopt beter
Minder kunstverlossingen (inknippen, vacuüm)
Minder keizersneden
Vaker spontane bevallingen en minder weeën opwekkende middelen nodig
Minder verzoeken om pijnstilling (ruggenprik)
De moeder vertrouwt meer op zichzelf en haar intuïtie na de geboorte
Er zijn minder postnatale depressies zes weken na de geboorte
De partner is actiever betrokken bij de geboorte
Er wordt met een meer tevreden en positiever gevoel terug gekeken op de bevalling
De borstvoeding verloopt vaak beter
Minder babies met een lagere 5 minuten Apgar score