"Door Marlies heeft onze
zwangerschap en bevalling
diepgang en een liefde-
volle, rustige sfeer
gekregen."

Doula support traject

Het mooie van doula begeleiding is dat ik aanbiedt wat jullie nodig hebben. Wat hebben jullie nodig om vertrouwen te hebben.
Het traject kan dan ook per persoon verschillen. Jullie wensen staan centraal. Je kunt altijd zonder extra kosten gebruik maken van een TENS, geboorte- en peanutbal en een bevalbad. Hieronder vind je een korte en een uitgebreide beschrijving van het standaard basispakket.

In een notendop...

  • Eén oriënterend kennismakingsgesprek.
  • Drie bezoeken van 2,5 uur tijdens de zwangerschap.
  • Een ontmoeting met je verloskundige of gynaecoloog waarbij ik met je meega als je op controle gaat.
  • Onbeperkt e- mail en telefonisch contact met mij tijdens de gehele zwangerschap.
  • Vanaf 2 á 3 weken voor je uitgerekende datum tot 2 weken erna ben ik volledig stand- by voor jullie.
  • Gratis gebruik van mijn beval bad; Birth pool in a box. (persoonlijke hygiene hoes a 33 euro)
  • Ik ben er de gehele bevalling vanaf het moment dat jullie dat wensen, hoe lang het ook duurt.
  • Minimaal de eerste 6 weken na de geboorte onbeperkt telefonisch contact.
  • Een kraambezoek om o.a. de foto's te brengen.
  • Een post partum bezoek waar we de geboorte doorspreken en waarbij jullie het geboorteherinneringsboek krijgen na ongeveer 3 weken.

       kleinc.jpg

Tijdens de zwangerschap

Ik kom bij jullie thuis voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waar we elkaar beter leren kennen en kijken of het klikt tussen ons. We kijken naar wat jullie wensen en gedachten zijn, wat jullie nodig hebben en wat jullie van mij verwachten als doula.

Daarna volgen nog drie uitgebreide gesprekken tijdens de zwangerschap, waarin veel tijd en aandacht is voor alles wat je wilt bespreken. Je ideeën, vragen, verwachtingen en wensen komen uitgebreid aan de orde en we stellen een wensenplan op met betrekking tot de bevalling. Om je voor te bereiden op de bevalling krijg je van mij veel informatie. Ook je zorgen en onzekerheden zijn uitgebreid bespreekbaar zodat je met meer vertrouwen de bevalling tegemoet gaat. Deze bezoeken worden aangepast op jouw behoeften. Om ook je lichaam goed voor te breiden op de bevalling is het fijn ook wat lichaamswerk te doen op deze momenten. D.m.v. een serie oefeningen wordt je lichaam beter uitgelijnd wat een gunstige ligging van de baby bevordert. Ik kan ook, na overleg en gelet op wat nodig is, gebruik maken van voet- en rugmassage, voetreflexologie, acupressuur, cupping massage, moxa, homeopathie gericht op zwangerschap en bevalling, EFT, polariteitsmassgae en rebozo- massage. (Een rebozo is een lange doek waarmee je buik en bekkengebied ontlast kunnen worden. Dit wordt vaak als erg prettig en ontspannend ervaren. Je kunt hierbij je kleding gewoon aanhouden. Ook bij vermoeidheid, slapeloosheid of een gespannen buik is dit een heerlijk middel voor de moeder en de baby om te ontspannen. Bij de bevalling zelf is de rebozo heel prettig om de weeën mee op te vangen.) Je mag me ook altijd bellen als je vragen hebt of ergens over wilt praten, de gehele zwangerschap door.

Deze afspraken tijdens de zwangerschap zijn standaard voor mijn doula-cliënten maar ik bied deze ook los aan voor vrouwen of stellen die zich graag individueel voorbereiden op de bevalling. 

 

Tijdens de bevalling

Als de eerste tekenen van de geboorte zich voordoen, kan je mij bellen en ik kom naar jullie toe zodra jij dat wilt. Ik blijf de hele bevalling bij je, hoe lang het ook duurt. Met mijn ervaring en deskundigheid zal ik er alles aan doen om de bevalling zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Ondersteuning naar jullie eigen wens, met respect voor dit intieme moment! Ik kan met ondersteunende technieken, je helpen meer te ontspannen, je helpen met je ademhaling en verschillende soorten massage toepassen. Ook kan ik houdingen voorstellen die op dat moment je bevalling bevorderen. Ik maak ook gebruik van Spinning Babies technieken die de ligging van de baby gunstig kunnen beïnvloeden. Ik maak gebruik van verschillende technieken wanneer je weeën te zwak zijn of de ontsluiting niet genoeg vordert. Ook de papa wordt actief in het proces betrokken. Naast de ondersteuning die ik je geef, heb ik mijn kennis en vele “tips and tools” altijd bij me om de bevalling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk maak ik ook een kopje thee of koffie, professionele foto’s en bewaar ik de rust en ruimte voor jullie. Ik kan ook gewoon op de achtergrond aanwezig zijn als dat is wat je op dat moment nodig hebt. Mijn ondersteuning verloopt helemaal naar jullie eigen wens zoals we dat vooraf besproken hebben. Daarnaast heb ik altijd een TENS, een geboorte- en peanutbal en een bevalbad bij me waar je zonder extra kosten gebruik van kan maken.  Mocht je alsnog overgedragen worden aan een gynaecoloog, blijf ik als doula bij je, zodat er altijd een vertrouwd persoon bij jullie is. Pas als jullie samen met de baby rustig bij elkaar zijn, ga ik naar huis.

Periode na de geboorte

In de kraamweek kom ik de foto’s brengen en hebben we regelmatig contact zodat ik weet hoe het met jullie gaat. Als de kraamtijd is afgelopen heb je nog altijd een “open lijntje” naar mij en kan je met al je vragen of zorgen bij mij terecht. Ook in deze periode kan ik jullie ondersteunen op het gebied van borstvoeding, slaap- en huilgedrag van de baby, darmkrampjes, het dragen van de baby en je nieuwe moedergevoelens. Het is vaak een kwetsbare tijd met stromachtige gevoelens en slaapgebrek. Een tijd met roze en soms grijze wolken waarbij ik jullie graag tot steun ben bij de vorming van jullie gezin.

Anna2.jpgNa ongeveer twee tot drie weken krijgen jullie van mij een uniek geboorte fotoboek. Ik beschrijf globaal de tijdlijn van de bevalling, benoem bijzondere gebeurtenissen, schrijf de eerste woorden op die jullie uitspreken als ouders en verwerk daarin de mooiste foto’s. Er is dan ook ruimte om alles te bespreken wat jullie ervaren hebben. Veel vrouwen verwerken hun ervaring door over de bevalling te praten, wat dan ook prettig is om in het nagesprek te doen met mij als doula, die bij je hele bevalling aanwezig is geweest.