Bonnie en Raphael - Dordrecht

Iemand zei tegen mij ‘Een Doula, dat is toch eigenlijk een soort vriendin die erbij is, maar dan betaalt?’. Hiermee wordt een Doula, en Marlies in het bijzonder, enorm tekort gedaan.

Het is vrijdag 14 augustus 2015 en ik heb een positieve zwangerschapstest op het aanrecht liggen. We zijn door het dolle heen en kunnen het eigenlijk niet geloven. Maar de test geeft binnen no time twee hele duidelijke strepen aan. We krijgen een kindje!!  Wauw, wat een cadeautje, dat ons dit zo snel gegund is hadden we niet verwacht.

Vier jaar eerder heb ik al eens kennis gemaakt met Marlies. Ze vertelde mij toen dat ze bezig was met een opleiding tot Doula. Ik had haar website destijds gezien en vond het interessant, maar het was iets waar ik totaal niet mee bezig was. Toch heb ik het ergens opgeslagen, want nadat te wetenschap dat wij een kindje krijgen een beetje is geland,  denk ik al vrij snel weer aan Marlies. Ik lees haar website weer eens en heel voorzichtig peil ik bij Raphaël wat hij vind van de begeleiding van een Doula. Uiteraard moet ik eerst uitleggen wat het inhoudt en ik kom er achter dat ik dat nog best lastig vind. Dus ik heb hem gevraagd zelf de website te bekijken en ondanks zijn scepsis staat hij gelukkig open voor een kennismaking met Marlies.

Voor mij staat dan al vast dat ik Marlies heel graag als Doula wil hebben. Raphaël is bang dat Marlies zijn plek gaat innemen tijdens de bevalling en dat zint hem niet. Nadat Marlies bij ons is langs geweest , is ook Raphaël van mening dat zij een toegevoegde waarde is tijdens de zwangerschap en bevalling. De angst dat zijn plek wordt ingenomen is helemaal weggenomen en hij voelt een zeer prettige energie in het contact met Marlies. Yesssss, we got ourselves a Doula!!!!

Tijdens de zwangerschap is Marlies onze vraagbaak. Vergeet Google, in plaats daarvan is Marlies te allen tijde bereikbaar. Het voelt voor mij soms nog wel alsof ik haar lastig val wanneer ik onzeker ben over iets, maar ze laat me heel duidelijk weten dat ze er juist voor ons is. In de periode tot aan de bevalling komt ze een aantal keer bij ons thuis.  We krijgen informatie, oefeningen en nog meer informatie. Ze praat met ons, maar luistert ook vooral. Ze voelt goed aan wat wij wel en niet willen en dankzij haar kennis en informatie zijn wij beter in staat voor onszelf de juiste keuzes te maken.

Op 6 april, een kleine drie weken voor de uitgerekende datum, verlies ik de slijmprop. Ik app Marlies dat ik vermoed dat het de slijmprop is, en uit mijn omschrijving ervan bevestigd zij dit. Zelf ben ik overtuigd dat onze baby pas rond de 41 weken geboren wordt, maar om middernacht breken mijn vliezen! Marlies heeft me die middag, toen ze in de stoel lag bij de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling, laten weten dat ik elke verandering door moest geven. Nu moet ik Marlies dus midden in de nacht gaan bellen, terwijl ik weet dat ze met pijn en paracetamol is gaan slapen. Hoe goed kun je timen….. Ze adviseert me om te proberen te gaan slapen want ik zal al mijn energie nodig hebben. We hebben vroeg in de ochtend al app contact, ze wil weten hoe het gaat. Ik zeg dat ik menstruatiekrampen voel. Hoera, dat zijn weeën. Weer wat later heb ik serieuze weeën die om de 1-2 minuten komen. Marlies gaat zich aankleden en komt eraan.

De hele dag blijft Marlies bij ons. Ze spreekt ons moed in wanneer nodig, nodigt uit om verschillende houdingen aan te nemen, herinnert ons aan oefeningen die we tijdens de zwangerschap hebben gedaan en nu van pas komen, ik mag in haar hand knijpen als Raphaël een verdiende plaspauze heeft. Ook maakt ze foto’s van ons, voor het boekje wat ze naderhand maakt, met het hele verhaal van deze dag erbij. 12 uur na de eerste weeën blijkt dat de ontsluiting niet vordert en we besluiten naar het ziekenhuis te gaan. Ook hier is Marlies de hele tijd bij ons. Er komende verschillende mensen in en uit de verloskamer, het ontgaat me enigszins. Zolang Raphaël en Marlies er zijn weet ik dat het goed komt. Door het infuus ontstaat er een weeën storm en het zijn een paar heftige uren. Ik vloek en huil maar Marlies helpt met het er doorheen puffen. Ik vind dat puffen helemaal niks meer, ik wil persen! Marlies weet wat ze doet en als ik denk dat ik niet meer kan blijkt dat ik zeker 9 cm ontsluiting heb. Toen ik eindelijk mocht persen was ons wondertje er binnen 10 minuten! Wat een fantastisch moment. Wij zijn allebei enorm blij dat Marlies erbij was om dit met ons te doorstaan en delen.

Dankjewel lieve Marlies.

Raphaël:

Marlies zorgt ervoor dat een man zich betrokken en nuttig voelt tijdens de zwangerschap en gedurende de bevalling. We hebben elkaar goed leren kennen, en tijdens de bevalling wat een zeer intieme ervaring is, is ze een verlengstuk geweest voor mij als man. We hebben veel gehad aan de technieken die ze ons heeft  geleerd. Hierdoor stonden we niet te klunzen omdat we hebben geoefend en voorbereid waren. Er heerste een serene en ontspannen sfeer dankzij haar aanwezigheid en een gevoel van veiligheid. Dankzij Marlies heb ik nooit het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond.