Janne - Breda

Lieve Marlies,

Vandaag is Floortje zes weken en sluiten we formeel de kraamtijd af. Daarbij hoort voor mij ook terugkijken naar de samenwerking met jou als mijn Doula tijdens mijn zwangerschap.

Ik ben, zoals ze dat noemen, een Bam-mam, een bewust alleenstaande mama. De vader was een vriend van mij en voordat ik zwanger werd hadden we afgesproken om het ouderschap en ook de bevalling samen te doen. Toen gedurende de zwangerschap bleek dat we toch wel erg verschillende verwachtingen hadden ten aanzien van elkaar en ik steeds minder vertrouwen kreeg in een ontspannen bevalling samen besloot ik een doula in de hand te nemen. En dat werd jij! Na even op en neer mailen en een heel leuk kennismakingsgesprek zijn we in maand zes van de zwangerschap samen aan de slag gegaan. Zeker toen bleek dat de vader geen enkel aandeel in de bevalling zou hebben bleek dit een gouden greep.

In de diverse gesprekken die volgden hebben we elkaar goed leren kennen. We hebben uitgebreid gesproken over mijn verwachtingen en angsten ten aanzien van de bevalling. En je gaf diverse opdrachten en oefeningen mee. Ik vond het best spannend om na te denken over wat me te wachten stond maar door jouw liefdevolle, rustige en open begeleiding kreeg ik steeds meer rust en vertrouwen in mezelf en het proces. Doordat we zo intensief met elkaar werkten voelde het met jou steeds vertrouwder en dat was erg fijn. Ook hielp je me goed bij alle emoties die ik had ten aanzien van het terugtrekken van de vader.

Vanaf week 37 hadden we dagelijks contact, soms alleen een appje,  ook wel een belletje als het nodig was, en we hebben ook nog heel gezellig koffie gedronken in week 41. Floor liet namelijk behoorlijk op zich wachten. De overtijdsbehandeling die je gaf bij 41,1 weken zwangerschap leek te werken want ’s avonds begonnen de weeën uit zichzelf. Gelukkig maar want een inleiding zat eraan te komen en dat wilde ik echt niet!

Mijn moeder, die zou komen als de weeën zouden beginnen, was niet bereikbaar op het moment suprême. Zonder mopperen besloot jij toen ik je belde om naar me toe te komen. Fijn om niet meer alleen te zijn! In de 20 uur die volgde hebben we samen veel gekletst en ook gelachen. Je gaf me ondersteuning bij de weeën, gaf advies over de verschillende posities, en sprak me aan op een manier die perfect aansloot bij wat ik nodig had op dat moment. Soms even streng en soms zacht. Maar al die tijd even liefdevol..  

Ook toen ik na 18 uur onafgebroken weeën (en 8 centimeter ontsluiting) ik niet meer wilde en vroeg om pijnbestrijding wist je (zoals afgesproken) zo met me te praten dat ik weer moed kreeg om door te zetten. Het laatste eindje was nog best pittig, ik vond het echt eng om mijn meisje los te laten en daardoor stagneerde het proces een beetje. Maar doordat je me zo goed kende inmiddels, kon je feilloos het pijnpunt bij me benoemen waardoor de laatste “hobbel” makkelijk genomen kon worden.

Floor is dus volledig natuurlijk en helemaal gezond ter wereld gekomen op een hele ontspannen en liefdevolle manier. Ook ik had weinig kleerscheuren en ben super snel hersteld. De samenwerking met de verloskundige en ook met mijn beste vriendinnetje, die er de laatste uren bij was, liep vloeiend en ik heb me volledig gesteund en op mijn gemak gevoeld.

Floortje is een ontzettend ontspannen en tevreden kindje en ze doet het geweldig . Ik ben ervan overtuigd dat dit mede komt door de rustige en liefdevolle bevalling die met name door jouw fijne begeleiding heeft plaatsgevonden. Iedere keer als ik het prachtige door jou gemaakte  fotoboekje bekijk word ik weer ontroerd en ben ik zo dankbaar voor deze ontzettend fijne ervaring.

Lieve Marlies, een hele dikke knuffel van Floor en mij voor jou, want wat zijn we je dankbaar!  Dank voor al je liefde, kracht, vakmanschap, humor, kwetsbaarheid, openheid en inspiratie. Je bent een prachtig mens en gemaakt voor dit vak!

 Janne