Marieke en Christian - Voorst

Lieve Marlies,

Wat ben ik ontzettend blij dat jij op mijn pad bent gekomen om mij te begeleiden tijdens mijn zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Helaas was het geen 'normale' zwangerschap... Mijn lieve man en trotse papa van ons zoontje van toen 2, overleed tijdens een noodlottig ongeluk toen wij 6 weken zwanger waren.

Onbeschrijfelijk waar je dan in belandt, niet te bevatten. Graag had ik op dat moment de zwangerschap 'on hold' willen zetten, zodat er eerst tijd was voor het verschrikkelijke gemis en enorme verdriet die mij en ons zoontje overviel en ons leven totaal op zijn kop zette. Maar dat kon niet, het kleine wondertje groeide, ondanks alle verdriet, gewoon door en daarmee vorderde ook de zwangerschap. Hoe moest ik in godsnaam in mijn eentje ons kindje op de wereld zetten, zonder mijn lieve man en zijn trotse papa?  Dat kon ik niet... dit wilde ik niet...

Mijn omgeving steunde mij aan alle kanten, maar dit moest ik toch echt zelf doen. De zwangerschap vorderde en daarmee voor mij ook het besef dat ons wondertje er toch echt aan kwam. Hoe dankbaar ik ook was voor dit bijzondere kindje, het was zo tegenstrijdig en onnatuurlijk... Maar helaas was de situatie onomkeerbaar... Ik voelde dat er toch iemand bij mij moest zijn tijdens deze heftige, emotionele en bijzondere geboorte van een kindje die zijn papa helaas op deze wereld niet mag ontmoeten. Maar wie?

Mijn zus... (schoon)moeder... vriendin... Nee... die zijn emotioneel te veel betrokken en kunnen me niet steunen tijdens deze bevalling. Mijn keuze viel toen voor een Doula, iemand die weet in welke situatie ik zit, ervaring had en er voor mij kon zijn tijdens de zwangerschap, de voorbereiding op de bevalling en de bevalling zelf.

Marlies, na het eerste mailcontact met jou was het voor mij al duidelijk, jij was de juiste persoon om mij te begeleiden in deze heftige periode. Jou liefde en gevoel voor dit bijzondere vak, je medeleven en oprechtheid, gaven mij het gevoel dat je er voor mij kon zijn. De gesprekken die wij daarna hadden zorgden ervoor dat ik langzaamaan weer vertrouwen kreeg in de zwangerschap, vertrouwen in mijn lichaam en de naderende bevalling. Mijn eerste keuze voor een ziekenhuisbevalling omdat ik geen vertrouwen had in de situatie, boog langzaam om en uiteindelijk besloot ik om thuis te bevallen, dat wat mijn gevoel altijd had gezegd. We namen alles door, maakten een geboorteplan en bespraken hoe een bevalling in deze verschrikkelijke situatie zou kunnen gaan.

Het wondertje liet op zich wachten en tijdens die spannende en heel emotionele periode, waarin ik feitelijk alleen was, wachtend op het moment dat het zou beginnen, was jij mijn 'partner'. Ik kon op elk moment bij je terecht en alle onzekerheden en vragen bij je neerleggen en met je delen. Je leefde met mij mee en samen wachtten we op het moment dat het wondertje zich aan zou dienen.

Toen het eindelijk begon, belde ik je en je kwam direct. Tijdens deze zware, heftige en hele emotionele bevalling was je er voor mij, je hielp me door de emoties en het grote gemis heen, die er waren. Je steunde me en gebruikte de diverse technieken die we tijdens de voorafgaande gesprekken besproken hadden. Jij gaf mij het vertrouwen dat ik het kon en dat het kleine wondertje ook thuis geboren kon worden. En dat gebeurde ook, gelukkig; dankbaar kon ik ons zoontje in mijn armen nemen...

Lieve Marlies, ik ben je heel erg dankbaar voor je steun en begeleiding voor, tijdens en na de bevalling van ons hele bijzondere mannetje. Je bent een intelligente vrouw met een groot hart voor dit dankbare en bijzondere vak. Met je menselijke en sociale instelling geef je de mens vertrouwen. En je kennis van alles rondom de zwangerschap en bevalling, zorgt ervoor dat je een echte professional bent in je vak als Doula. Het is jammer dat het doula vak nog niet zo bekend is, het zou zoveel vrouwen en ook zeker mannen vertrouwen geven in zichzelf, in de bevalling en alles eromheen. Hier in de regio ben jij als doula inmiddels heel bekend en zal ik jou ook zeker bij iedereen die daar behoefte aan heeft, aanraden.

Bedankt lieve Marlies!

Liefs Marieke