Pauline Zwijndrecht

Lieve Marlies,

Wat ben ik blij dat ik jou heb gevonden als doula en jij mij in deze bijzondere maar ook moeilijke tijd kon begeleiden. Ik had wel eens gelezen over een doula en dacht gelijk: had ik dat maar bij mijn eerste kindje gehad. Het klonk ideaal, iemand die echt begrijpt wat je doormaakt en vooral wat je nodig hebt voor, tijdens en na de bevalling.

Maar de tijd verstreek en voor ik het wist was ik 7 maanden zwanger. Ik kreeg sterk het gevoel dat ik nu een doula moest regelen vooral omdat mijn relatie steeds moeizamer liep en ik mijn lieve moeder moet missen.  Ik had drie doula´s gevonden en door omstandigheden had ik als eerst een afspraak met jou. Wat voelde dit goed en wat voelde ik mij begrepen! Ik had je gelijk in mijn telefoon gezet als mijn doula en zei tegen je dat ik het al wist dat jij het zou worden. Uiteindelijk heb ik ook voor jou gekozen en ook al kenden wij elkaar kort, het voelde zo vertrouwd.

Wat ik heel knap vind van jou is dat jij mij echt zag, je voelde zo goed aan wat ik nodig had. Ik kon volledig mijzelf zijn bij jou, ik kon kwetsbaar zijn en dat vond en vind ik heel bijzonder. Je hebt een groot inlevingsvermogen, grote betrokkenheid en vakkennis maar vooral veel warmte en liefde. Wat ben jij een bijzondere vrouw!

Daarna was het afwachten en toen ik op het punt stond naar de stad te gaan met mijn dochter braken mijn vliezen. Nu al met 37 weken? Ik belde direct jou op en je kalmeerde mij zei dat het allemaal goed kwam. Ik kreeg geen weeën en s avonds kwam je mij opzoeken. We gingen ontspannen een rondje lopen maar na een nacht was er nog steeds niks gebeurd.

De volgende dag ben ik naar het ziekenhuis gegaan . Ik stond op het punt ingeleid te worden totdat de weeën vanzelf kwamen. Het duurde uiteindelijk tot de dag erna dat mijn allerliefste zoon Wiebe werd geboren. Maar wat was ik blij met jouw steun! De artsen wisten door het geboorteplan wat mijn wensen waren en hielden zich daar in grote lijnen aan. Ook hoefde ik niet steeds alles aan ze uit te leggen maar was jij daar om dat voor mij te doen.  Het duurde allemaal wat langer dan gedacht maar aan het einde had ik het gevoel of we een reis hadden gemaakt met elkaar!  Je hebt mij zo goed emotioneel maar ook fysiek geholpen en dat heeft het voor mij een positieve bevalling gemaakt, ondanks de omstandigheden.

Het vak doula is in mijn regio niet echt bekend maar wat waren de artsen van jou onder de indruk! Elke afdeling waar ik kwam (ik en Wiebe moesten nog een nacht blijven) kwam jij ter sprake. Vonden ze fijn dat jij er was omdat de verloskundigen konden doen wat ze moesten doen en jij mij rustig en geconcentreerd kreeg voor wat ik moest doen. Deze samenwerking werkt prima!

Lieve Marlies, wat ben jij een vakvrouw! Waar ik ook kom vertel ik het positieve verhaal over jou en bijna iedereen zegt, als ik dat had geweten had ik ook een doula genomen.  Ik ben een groot voorstander dat het vak veel meer erkenning krijgt omdat het voor zoveel vrouwen (en mannen) belangrijk is om een doula te hebben. Zwanger zijn en bevallen is bovenal een emotioneel proces waar in deze tijd te weinig aandacht voor is . Marlies ontzettend bedankt voor deze mooie ervaring, het mooie geboorteboek en dat je er echt voor mij was in een tijd dat ik het ontzettend nodig had. Jij hebt een bijzonder plekje in ons hart!