Rosanne en Arthur - Utrecht

Papa Arthur vertelt:

Toen we ontdekten dat Rosanne in verwachting was, waren we heel blij, maar vonden we het ook heel spannend. Omdat Reina ons eerste kindje zou worden, wilden we graag een vertrouwd gezicht bij de geboorte, met een enorme berg ervaring. Onze verloskundigen konden de ervaring zeker bieden, maar het vertrouwde gezicht werd lastiger: omdat ze met shifts werkten, konden ze niet vertellen wie er bij de geboorte zou zijn. Gelukkig hoorde Rosanne via via over het fenomeen 'doula' en die wilde ze er graag bij hebben. En als je zwangere vriendin iets wil, dan wil jij dat ook.

 Marlies kwam bij ons op bezoek en we bleken een goede klik met haar te hebben. Ze had antwoord op al onze vragen, kon dingen goed uitleggen en nam ons mee aan het handje wat betreft de zaken waar we nog niet aan hadden gedacht.

De oefeningen die ze ons leerde waren goed voor Rosanne, goed voor de kleine én goed om ook mij te betrekken bij de zwangerschap. Rosanne voelde immers al maanden iets van Reina, ik beduidend minder. Door samen oefeningen te doen, begon de zwangerschap ook bij mij te leven. (pro tip: de Spinning Babies oefening waarbij je moet liggen kan vrij saai zijn. Daar hadden we echt niet altijd zin in. Wij zetten cabaret (Ronald Goedemondt) op. Zo waren we én goed bezig voor de kleine én hadden we zelf schik)

Ook het gezamenlijk opstellen van een geboorteplan vond ik zeer waardevol. Het gaf me een gevoel van rust om van tevoren te bedenken wat voor ons de ideale geboorte was (thuis, in bad), zodat we daar vorm aan konden geven. Dat gold ook voor het alvast nadenken over als we toch van dit plan zouden moeten afwijken. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bij de geboorte had Marlies een aantal belangrijke rollen. De geboorte verliep namelijk voorspoedig en snel. Zó snel zelfs, dat Reina's navelstreng scheurde. De kraamhulp was er nog niet, maar gelukkig was Marlies er om de verloskundige te assisteren. Binnen no time hadden ze samen de situatie onder controle. Daarvoor hielp Marlies ook enorm, door Rosanne op haar gemak te stellen, en haar te helpen haar ademhaling onder controle te krijgen. En tussendoor zag ze ook nog ruimte om, vrijwel geruisloos, foto's te maken.

Na de geboorte maakte Marlies een prachtig geboorteboek, dat ze bij ons drieën thuis kwam brengen. Geloof me dat het heel bijzonder is om, als je kleine er eenmaal is, te zien hoe je geboorte verlopen is. Alsof allerlei puzzelstukjes op hun plek vallen.

Kortom: mede met dank aan Marlies begonnen we met vertrouwen en een goed gevoel aan de geboorte, verliep die zeer voorspoedig en kunnen we er met trots op terugkijken. Dank je wel Marlies!

Ervaring Rosanne

Op het moment dat ik een positieve zwangerschapstest in mijn hand hield, volgde na een enorme blijdschap ook meteen de gedachte - o nee nu moet ik dus ook gaan bevallen -. Vrij snel daarna las ik over de aanwezigheid van een doula bij je bevalling. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met de aanwezigheid van een doula positiever terugkijken op hun bevalling. Het idee dat iemand die je vertrouwt, met veel ervaring, continu bij je is tijdens de bevalling, vond ik een geruststellende gedachte. Gelukkig dacht mijn vriend daar ook zo over en kwam Marlies bij ons langs voor een kennismakingsgesprek. Het contact was meteen heel vertrouwd en elke keer na een bezoek van Marlies waren er vooral bij mij weer een aantal angsten weggenomen. Door oefeningen en bemoedigende woorden stelde ze me steeds weer gerust. Tussendoor hebben de Spinning Babies® oefeningen en partner oefeningen ervoor gezorgd dat ik een hele zorgeloze en fitte zwangerschap had.

Mijn bevalling verliep sneller en soepeler dan verwacht. Maar door de snelheid was het ook behoorlijk intens. De aanwezigheid van Marlies bracht mij tijdens angstige momenten rust en stabiliteit. Ze lette goed op mijn ademhaling en houding en coachte me zonder op de voorgrond te zijn. Achteraf kijk ik terug op een bevalling die mooier was dan ik ooit had gedacht.

Lieve Marlies, bedankt voor al je adviezen, je relativering, je luisterend oor en niet te vergeten het prachtige geboorteverhaal en de foto's. Wij zijn superblij dat jij erbij was, dat heeft de meest bijzondere dag uit ons leven nog mooier gemaakt!