Sabrina en Jeroen - Oosterhout

Het is 3 oktober 2013 en onze tweede dochter Merle is vandaag een maand oud. Ze ligt heerlijk tevreden in de draagdoek te slapen als ik deze brief schrijf. De draagdoek, ook weer een tip van jou! Een voltreffer!

Wat gaat de tijd snel, bedenk ik me. Dat was wel anders tijdens het wachten op onze tweede meid. Deze zwangerschap en bevalling was totaal anders dan die van onze eerste dochter Isabelle.

Het waardevolle is, dat jij ons weer hebt begeleid als doula. Voor ons wederom een onvergetelijke tijd! 

Bij de eerste zwangerschap en bevalling was alles nieuw en was ik zo onzeker en zelfs bang. Niks was onbespreekbaar voor jou. Dankzij jouw steun en begeleiding geloofde ik in mijn eigen kracht en was de bevalling prachtig. Jij bewaakte alles zoals een ceremoniemeester dat doet bij een bruiloft.

Daarom twijfelde ik geen seconde toen we erachter kwamen dat we weer zwanger waren. Marlies, jij moest erbij zijn. En niet meer omdat ik onzeker was, maar juist om deze zwangerschap en bevalling bewuster mee te maken. De eerste bevalling was zo snel gegaan, in 6 uurtjes, en de kans was groot dat de tweede nog sneller zou gaan. Daarbij zou dit waarschijnlijk de laatste keer zijn, dus ik wilde alles bewuster meemaken.

Bij onze eerste dochter stond ik stil bij iedere dag van de zwangerschap. Nu ging de tijd zo snel en hebben we bewust momenten ingebouwd met gesprekken, drukpuntbehandeling en massages. In de drukte van je gezin en je baan, even tijd nemen voor ons tweede meisje. Heerlijk, wat heb ik genoten daarvan.

En waar onze eerste dochter Isabelle met precies 38 weken werd geboren, liet Merle op zich wachten. Bij Isabelle braken keurig de vliezen, begonnen de weeën en was alles zo duidelijk herkenbaar uit het boekje! Hoe anders zou het nu gaan. 

De afspraak met jou en de verloskundige was dat ik meteen moest bellen als ik ook maar iets voelde. Nou dat heb je geweten Marlies!! Deze dame liet iedereen wachten tot ruim 41 weken.

Ik heb 5 weken voorweeën gehad en wat hield dit meisje ons voor de gek. Ons geduld is behoorlijk op de proef gesteld. Waar ik dacht het startsignaal meteen te herkennen na mijn eerste bevalling, was ik soms echt de kluts kwijt. Hoe kon dit nou?? Ik begon te twijfelen aan mezelf. En wat was ik weer blij met jouw steun en begeleiding. Een grote les in loslaten, dat leerde je mij. Want je kan niet alles bepalen en onder controle houden. En nee, je tweede bevalling kan dus heel anders zijn als je eerste! En ik zat toch te vergelijken, onbewust. Een zwangerschap en bevalling is zo’n emotioneel en lichamelijk proces. Het is zo onlosmakelijk verbonden.

De laatste weken heb je me echt er door heen geholpen. Het werd pittig, ik vond het wachten zwaar en die buik pfffff. De behandeling voor bekken- en rugpijn waren een verademing. Maar ook gewoon even met je praten. Aandacht en een advies als professional, vrouw en moeder.

De voorweeën veranderde eindelijk in weeën op 3 september. Maar weer waren de signalen onduidelijk. Mijn vliezen braken niet, de weeën zakte af toen jullie kwamen. Ik kreeg weer voorweeën. Ik begon weer te twijfelen of ik jou en de verloskundige voor niks had opgetrommeld. Maar nee, jij overtuigde me ervan dat het echt zover was. En dat was ook zo. Deze bevalling was gewoon heel anders. Hier moesten mijn vliezen worden gebroken. Iets wat ik niet had verwacht. En dat maakt niet uit…want elk kind is anders en kiest een andere bevalling. Dat weet ik nu. En binnen 3,5 uur was onze tweede dochter geboren. Een prachtige thuisbevalling op de baarkruk, met rust, humor, kaarsjes en muziek. En jij en mijn lieve man jeroen, die mijn rug masseerde of me gerust stelde. Precies zoals ik dat graag wilde.  

Marlies, twee zwangerschappen en bevallingen, allebei zo anders. Mijn eerste les was vertrouwen in mezelf. Mijn tweede les was loslaten, bewust en onbevangen zijn. Jij hebt mij begeleid in die twee lessen. Hierdoor kijk ik met zo een fijn gevoel terug op de geboortes van onze prachtige dochters. En dan de twee geboorteboekjes met tekst en foto’s van de zwangerschap en bevalling. Daar waar jij als getuige van al deze momenten vertelt en vastlegt, is onbetaalbaar. Ik heb die boekjes al zo vaak gelezen. En steeds schiet ik vol….

Ik wens alle (aanstaande) moeders de begeleiding toe van een doula, maar bovenal die van jou!!! Duizend maal dank.