Suzan en Octa - Gorinchem

Na een vreselijke zwangerschap waarin ik geteisterd werd door hyperemesis gravidarum (extreme zwangerschapsmisselijkheid) zag ik op tegen de bevalling. Ziekenhuisopnames, uitdrogingsverschijnselen en een extreme vermoeidheid, hadden me uitgeput, dus werd ik bij 37 weken ingeleid omdat mijn lichaam op was. Al tijdens de zwangerschap heb ik veel met Marlies gesproken; ze gaf me het vertrouwen terug in de kracht van mijn lijf. Ik geef zelf zwangerschapscursussen, dus weet best wel van de hoed en de rand, maar toch kon ze mij nog een aantal goede tips geven voor mijn geboorteplan.

Tijdens de bevalling heeft ze me geholpen met ademhalings- en ontspanningstechnieken, met massage, etc., waardoor ik heel goed in mezelf gekeerd en ontspannen kon blijven. Mede daardoor heb ik onze dochter in nog geen 3,5 uur ter wereld gebracht. Veel sneller dan ik ooit had durven dromen en zonder pijnbestrijding!
Na de bevalling bleek ik veel te veel bloed te verliezen doordat de placenta niet los kwam en werd ik met spoed naar de OK gebracht. Het is kantje boord geweest, maar wat was ik blij dat Marlies toen bij onze dochter kon blijven! Terwijl mijn man naar mij op de verkoeverkamer ging, heeft zij er zorg voor gedragen dat mijn dochter (gewikkeld in mijn nachthemd) niet aangeraakt werd door vreemde handen. Ze werd niet gewassen en aangekleed en alle testjes werden pas gedaan toen ik vier uur later weer met haar herenigd werd. Het unieke bindingsmoment van huid-op-huid-contact met mijn dochter, zoals ze ook uit mij is gekomen en niet helemaal  ‘verzwitsalt’, heeft Marlies voor mij mogelijk gemaakt en daarvoor ben ik haar nog het meest dankbaar.