Verloskundige Meike en Ernest - Eindhoven

Gedurende mijn werk als verloskundige leerde ik Marlies kennen als doula. Ik had de eer en het genoegen om samen met haar tweemaal een barende te mogen begeleiden. In het begin was dat spannend. Wat zou mijn rol zijn als verloskundige en zouden er geen twee kapiteins op één schip zijn. Mijn bedenkingen waren meteen weg toen ik Marlies voor de eerste keer ontmoette. Het voelde als teamwork, waarbij zij als doula en ik als verloskundige een team vormde rondom de barende. Enigszins jaloers verliet ik beide keren de barende. Mijn dienst zat er op en werd overgenomen door een collega, maar de zorg van Marlies waarmee ik de barende achterliet wenste ik iedereen toe, en zeker ook mijzelf.

De zwangerschap en bevalling van onze eerste dochter liepen niet zoals ik had gehoopt. Ik kreeg last van mijn bloeddruk en moest 13 weken rust houden. De bevalling werd ingeleid en ook daar waren nog wel wat drempels. Het zorgde ervoor dat de start met onze oudste dochter niet zo ideaal was. Een lange tijd heb ik daar mee geworsteld. Ruim 1,5 jaar heb ik met grote zekerheid geroepen dat ik dit nooit meer mee wilde maken. Maar toen ging ik bij een verloskundigenpraktijk werken waar de wensen van de cliënt centraal staan. Ik leerde een andere soort verloskunde bedrijven. En langzaamaan kreeg ik weer vertrouwen in het geboorteproces. Ik durfde een tweede zwangerschap aan.

Onze tweede zwangerschap kwam als een geschenk. De eerste keer was het raak. Dit zorgde er wel voor dat ik er zelf nog niet helemaal klaar voor was. Het heeft 20 weken geduurd voordat ik de zwangerschap echt ‘accepteerde’. Ik was er blij mee, maar het had me overrompeld. Ik voelde me schuldig naar het kleine mensje in mijn buik. Zo gewenst en nu zo zonder gevoel van binding. Het idee om Marlies te vragen voor doula begeleiding bleef maar door mijn hoofd spoken. Ik wenste het iedereen toe, waarom koos ik nu niet voor mijzelf? Bij toeval appte Marlies me, terwijl ik aan het twijfelen was. We spraken een ‘kennismakingsgesprek’  af om mijn wensen door te nemen en daarna wist ik het zeker. Met Marlies wilde ik verder. En met die binding met het mensje in mijn buik, kwam het ook goed!

Mijn eerste kind lag verkeerd tijdens de bevalling, waardoor het lang duurde. Dit en nog een aantal andere angsten uit mijn eerste bevalling werden ons uitgangspunt. Ik denk dat ik mijn angsten vaak heb herhaald, steeds hetzelfde verhaal, maar Marlies hield een luisterend oor en sprak me moed in. En het werkte. Na een aantal gesprekken kreeg ik vertrouwen in de bevalling en keek er zelfs naar uit. Daarnaast deden we oefeningen en masseerde ze me, wat erg fijn was.

Ik droomde dat de bevalling snel zou gaan, maar bedacht ook dat dit misschien wel een wens was. Geduldig bleek ik niet. Naarmate ik een paar dagen voorbij de uitgerekende datum  was, wilde ik graag gestript worden. Ik verloor langzaam het vertrouwen. Marlies hielp me hierbij met lieve appjes. Het strippen hielp gelukkig wel en de avond nadat ik ‘s morgens gestript was, begonnen de weeën. Ik werd wakker van mijn middagslaapje en voelde een kramp. Aangezien ik al dagen voorweeën had, hechtte ik er weinig waarde aan. Maar een minuut of 8 later kwam de volgende kramp. Binnen drie kwartier kwamen de contracties om de 4 minuten. Toen besloot ik Marlies te appen en ze belde meteen terug. Aangezien ze een uur moest rijden, hadden we afgesproken dat ik snel contact op zou nemen. Ruim een uur later was ze er, de weeën kwamen inmiddels om de 2,5 minuut en voelde steviger aan. Vlak na de komst van Marlies braken de vliezen spontaan en daarna namen de weeën een vlucht. Ik was blij met mijn bad, die midden in de woonkamer stond. Inmiddels was ook een goede vriendin, die verloskundige is, gearriveerd. Met kaarslicht, mooie muziek en deze prachtige mensen om me heen ( mijn man was er natuurlijk ook), beviel ik ruim een uur later van onze tweede dochter. De bevalling was heftig, maar precies zoals ik wilde. In rust, met zo min mogelijk interventies en uitgaande van mijn eigen kracht. En dat voelt zo goed. Ik voel me nu een paar weken later zo sterk. Ik heb dit meisje zelf op de wereld gezet!

Marlies was in het hele proces voor mij een rots in de branding. Als ik twijfelde aan mezelf of het proces had ze precies de juiste woorden. Ze werkt vanuit liefde en vertrouwen en dat was precies wat ik nodig had.  Ik kijk met veel trots en blijdschap terug op deze zwangerschap en voel dat er een laagje gelegd is over de gevoelens van mijn eerste zwangerschap.

Of er ooit nog een derde kindje mag komen, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik dan zeker weer de begeleiding van Marlies wil. Ik wens iedereen de ervaring toe!