"Marlies was voor ons een rust- en steunpunt in een hectisch proces."

Over Bevallen

"Doulas do have the luxury of sustained presence at the side of the birthing person. They can tune their perception to the birthgiver. This is more than watching quietly. It's sensing with one's own body. Scent, feel, sound. Micro-ripples of skin tension during a contraction. An observant person with time and no set assumptions can perceive movements in a nearly still person (or actively moving) and sense where movement flows and where it stops. " ~ Gail Tully.

Bevallen is een life event DSC_3020 kopie.JPG

Je zwangerschap en bevalling zijn een diep psychologisch- sociaal- emotioneel en fysiek proces. Na de geboorte van je kind is het beeld dat je van jezelf hebt en van de wereld om je heen voorgoed veranderd. Elke geboorte, niet alleen je eerste bevalling, is een overgang, een transformatie, naar een andere fase in je leven. Er is geen andere periode in het leven van een vrouw waarin er op zoveel vlakken tegelijk grote veranderingen plaatsvinden. Vooraf weet je nooit helemaal hoe de geboorte zal verlopen. Wat wel zeker is, is dat het intens zal zijn en levensveranderend. Soms sereen en zacht, soms rauw, oer en brullend als een leeuw. Bevallen of baren is misschien wel het meest gevoelige proces in het hele leven. 

Je zwangerschap is een bijzonder goede periode om in jezelf te duiken en contact te maken met jezelf en diepere lagen. Wat heb jij nodig om jezelf echt te Vertrouwen? Wat is het dat jij nodig hebt om te weten zodat je Weet dat je dit kan? Met welke verhalen over bevallen ben je opgegroeid en hoe vormen die je ideeën over geboorte? Wij mensen zijn verhalen vertellende wezens waarmee we altijd beelden, gevoelens en vormende ideeën hebben overgebracht. Dit je bewust worden zal een positieve uitwerking hebben op je bevalling omdat bevallen geen losstaande gebeurtenis is in het leven.

Of je thuis bevalt of in het ziekenhuis met pijnstilling, ik ben altijd graag je doula en ondersteun je op het pad wat jij kiest en hoe jij dat wil lopen. Ik geef alles, handen, hart en ziel, in mijn begeleiding. Een bevalling is niet goed of slecht. Er is niet één juiste manier van bevallen. Een medische geboorte kan ook heel empowering en bekrachtigend zijn. Voor jou en je partner (en de baby) is het belangrijk dat jullie bevalling een ervaring is waar je met een tevreden en positief gevoel op terug kunt kijken. Ook als het anders loopt dan je gehoopt of verwacht had. De herinnering aan de geboorte van je kind draag je je hele leven met je mee en vergeet je nooit meer. Ik richt me dan ook altijd op het ondersteunen van een positieve geboorte herinnering. Je zwangerschap en de geboorte van jullie kindje is een bijzondere en een met niets anders te vergelijken gebeurtenis. Ik ben er voor jou en je partner en geef jullie de ondersteuning die nodig is. Ik kan je de juiste aandacht geven die nodig is, om zo bij te dragen aan een goede, positieve en liefdevolle start van jullie als gezin. Het is daarbij voor mij belangrijk dat jij je gehoord en gesteund voelt in je proces door alle zorgverleners om je heen.

Veiligheid, instinct, ontspannen lichaam en weeën- kracht

Als doula help ik je bij jezelf te blijven, je focus naar binnen te richten zodat je in contact bent met je instinct en je diep in je oerkracht kan duiken en alle regeltjes die je voor jezelf bedacht had te breken. Ik zoek en breng de ontspanning en veiligheid tussen de weeën zodat je lichaam en geest geholpen worden in het loslaten. Ik ben gewend aan de intensiteit van een geboorte en kan rust en een gevoel van veiligheid creëren en je wensen, zoals die zijn opgenomen in het geboorteplan helpen te bewaken. Ik kan je helpen bij het vertrouwen in je eigen lichaam en je eigen kracht. De belangrijkste zekerheid die ik je kan bieden is dat ik er ben als je me nodig hebt en bij je blijf, vanaf het begin van je bevalling totdat je je baby in je armen houdt. De continue ondersteuning van een vertrouwd en deskundig persoon geeft je rust en brengt ontspanning, wat er o.a. voor zorgt dat de ontsluiting beter verloopt.

 

  DSC_7113-goede.jpg      zwartwit_4.jpg

 

Zachte of stevige handen, ondersteuning en kennis

De manier waarop ik bij je aanwezig ben tijdens de bevalling is afhankelijk van wat je nodig hebt of van mij vraagt. De ondersteuning is meestal een mengeling van: Fysieke ondersteuning in de vorm van houdingssuggesties, massage, ademhaling, Spinning Babies® (om de baby de ruimte te geven in de meest optimale houding te gaan liggen), ontspanning brengen, etc. Emotionele ondersteuning zoals naar je luisteren, bemoedigen, vertrouwen geven, je angst aankijken, eigenlijk gewoon lief voor je zijn en voor jou en je partner zorgen. Daarnaast is het voor mij ook belangrijk dat de communicatie tussen jullie en de verloskundige of gynaecoloog op een goede en fijne manier verloopt. Als het nodig is kan ik je helpen de juiste informatie te krijgen of de juiste vragen te stellen. Alles is er op gericht het je zo prettig mogelijk te maken of je nou thuis bevalt of in het ziekenhuis met pijnstilling. Ik kan gebruik maken van verschillende technieken wanneer je weeën te zwak zijn of de ontsluiting niet genoeg vordert. Naast de ondersteuning die ik je geef, draag ik mijn kennis en complementaire technieken altijd met me mee om de bevalling zo optimaal en fijn mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk kan ik ook een kopje thee of koffie zetten, professionele foto’s maken en de rust en ruimte bewaren. Ik kan ook gewoon op de achtergrond aanwezig zijn als dat is wat je op dat moment nodig hebt. Mijn ondersteuning verloopt helemaal naar jullie eigen wens zoals we dat vooraf besproken hebben. Daarnaast heb ik altijd een TENS, een geboorte- en peanutbal en een bevalbad bij me waar je zonder extra kosten gebruik van kan maken.

Een doula zweverig?

Veel mensen hebben het idee dat er iets “zweverigs” is aan een doula. Dat is zeker niet waar, bevallen is vooral een sterk lichamelijke en praktische bezigheid. Pas nadat je kindje geboren is en in de periode daarna, ervaar je wat een enorme verandering je hebt doorgemaakt. Daarom ben ik ook na de kraamperiode nog in beeld. Gevoelens en emoties hebben wel een grote invloed op dit lichamelijke proces. Bevallen is een dans tussen lichaam en geest, het één beïnvloed het ander. Dat maakt het voortraject ook zo belangrijk omdat daar vertrouwen ontstaat en er tijd en aandacht is voor alle dingen die je bezig houden.